Turun seutu kiinnostaa, kasvaa ja kehittyy

Turku ja koko Turun seutu tunnetaan ainutlaatuisesta, monipuolisesta historiastaan ja kulttuuristaan, mikä on ollut ja on tänäkin päivänä seudun vahvuus. Kaikki tuntevat Turun.

Omaleimainen historia on toki myönteinen asia, mutta millä eväin rakennamme tulevaisuuden menestyvää Turun seutua? Olemme oikealla tiellä, jos mittarina käytetään vaikkapa suomalaisten kiinnostusta seutukuntaamme kohtaan. Niin Helsingistä kuin koko Suomesta virtaa Turun seudulle koko ajan lisää asukkaita, eli Turun seudulla on vetovoimaa.

On nähtävissä, että maakuntien välinen kilpailu kiihtyy inhimillisestä pääomasta, eli lapsista, nuorista ja opiskelijoista. Vahvuuksiamme ovat huipputason yliopistot, ammattikorkeakoulut, yliopistollinen keskussairaala ja kaksikielisyys. Näillä varmistamme kansainvälisenkin kiinnostuksen Turun seutua kohtaan.

On tärkeää, että säilytämme vetovoiman tulevaisuudessakin, jotta kykenemme tarjoamaan ja kehittämään kaikkia peruspalveluja, joita seudun asukkaat tarvitsevat. Sujuva arki houkuttelee perheitä.

Perheille on tärkeää myös turvallisuus, viihtyisä asuminen ja työssäkäynnin mahdollisuudet. Entistä enemmän arvostetaan myös luontevia, nopeita liikenneyhteyksiä.

Turun seudun tulee olla helposti saavutettavissa ja täältä pitää olla nopeat yhteydet eri puolille  Suomea. Niin raiteiden kuin teiden on oltava kunnossa palvelemaan ihmisiä ja yrityksiä.

Turun sijainti mahdollistaa erinomaiset yhteydet Tukholmaan ja sitä kautta koko Ruotsiin. Tätä yhteyttä tulee entisestään kehittää. Saavutettavuus on edellytys myös monipuoliselle yritystoiminnalle.

Yritysten sijoittumista seutukunnallemme tulee kannustaa tarjoamalla tarvittavia toimitiloja ja helpottamalla byrokratiaa. Julkisten organisaatioiden tulee omaksua palveluasenne yrityksiä kohtaan.

Seudun päättäjille järjestetään pian ensimmäinen Seutufoorumiksi nimetty keskustelu- ja tapaamistilaisuus Logomossa. Turun ja koko seudun myönteisen imagon kehittäminen vaatii tiivistä ja tavoitteellista seudullista yhteistyötä.

Turun rooli tässä yhteistyössä on toimia kapellimestarina – seudullinen menestyminen onnistuu, jos koko orkesteri soittaa samaa sävelmää. Itse haluan olla edistämässä vuoropuhelua, luottamusta ja yhteistyötä yli kunta- ja puoluerajojen.

 

Sini Ruohonen 

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 5.2.2023.

 

Turun seutu kiinnostaa, kasvaa ja kehittyy 
Merkitty: