Tervetuloa kuuntelemaan podcastia, jossa Sinin kanssa keskustellaan kiinnostavien ihmisten kanssa yhteiskunnasta ja elämästä. Jaksot on tallennettu Turussa 12/2022-03/2023. Aiheina mm. talous, turvallisuus, koulutus, sote-palvelut, aluekehitys ja muuttoliike, Ruotsin tilanne sekä Turku ja Varsinais-Suomi.


Jakso 7: Sinin kanssa Janne Jokinen

Ministeri, VTL Janne Jokinen on Suomen Tukholman lähetystön edustajan sijainen. Keskustelemme tietenkin länsinaapuristamme: Mitä kuuluu Ruotsiin? Onko poliittinen tilanne syksyn vaalien jälkeen tasoittunut – mistä hallitus on saanut moitteita tai kiitosta?

Jokinen kertoo jaksossa myös siitä, miten Ruotsissa on suhtauduttu Nato-prosessin etenemiseen ja mikä merkitys voi olla sillä, kuinka sanamme asetamme. Joskus nyanssit ratkaisevat. Olemme Jannen kanssa kumpikin poliittisen historian lukeneita, joten ajattelemme samoin siitä, kuinka tärkeää on tuntea maiden väliset suhteet pidemmältä aikaväliltä.

Tottakai mietimme myös yhteistyösuhteiden tiivistämistä. Varsinkin Turun ja Tukholman välillä kannattaisi entisestään kynnyksiä madaltaa. Jaksossa pohditaankin, miten saisimme houkutella ruotsalaisia Suomeen – sillä nyt olisi momentum. Mielikuvat Suomesta ovat myönteiset juuri nuorten aikuisten keskuudessa.

akso 6: Sinin kanssa Kaija Hartiala

Lasten ja nuorten hyvinvointia pitäisi parantaa keskittymällä tukea tarvitsevien perheiden auttamiseen neuvolasta alkaen. Ikäihmisten terveyteen vaikuttavat yhteisöllisyys, ennaltaehkäisevät palvelut ja sote-ratkaisut, joissa yritykset ovat mukana julkisen rinnalla. Hoitajapulaan tarvitaan useampia toimia, yhtenä avainkeinona työnkuvien täsmentäminen, parempi johtaminen ja työhyvinvointi.

Kaija Hartiala on toiminut Turussa lastenlääkärinä vuosikymmeniä. Hän on myös Turun kaupunginvaltuutettu ja Varsinais-Suomen aluehallituksen jäsen. Olemme tutustuneet Kaijan kanssa viime vuosien aikana ja huomanneet olevamme monista asioista samoilla linjoilla.

Koska Kaija on ollut luomassa myös Turun kulttuuripääkaupunkivuotta 2011, keskustelemme myös siitä, millä tavoin voisimme juhlistaa pian 800-vuotiasta rakasta kotikaupunkiamme.


Jakso 5: Sinin kanssa Timo Aro

Timo Aro on Suomen aluetutkimuksen expertti, ja onneksemme juuri aloittanut uudessa tehtävässä Turun tutkimusjohtajana. Timo on julkaissut karttoja ja graafeja väestön muutoksista, muuttoliikkeestä ja sen vaikutuksista. Timo analyysit iskevät ja tuovat rohkeasti esiin sen, mikä on tilanne, mitä on luvassa ja millaisiin seurauksiin pitää varautua.

Miten Suomen väestöliike ja aluekehitys ravisuuttaa yhteiskuntaamme? Mitkä ovat Turun ja Varsinais-Suomen vetovoimatekijät ja mikä saa ihmiset jäämään tänne asumaan, perustamaan perheen ja tekemään työtä? Millaiset työllisyysnäkymät Suomella on ja miten osaajapula pitäisi ratkoa?

Näihin kysymyksiin haemme vastauksia tässä keskustelussa.


Jakso 4: Sinin kanssa Ville Viita

Arvaatko, minkä karaokebiisin vetäisi Turussa nykyään asuva Upseeriliiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Ville Viita? Tämä selviää heti jakson alussa. Ville Viitan kanssa käydään erinomainen keskustelu ulko-ja turvallisuuspolitiikasta.

Mikä merkitys Nato-jäsenyydellä on Suomen puolustukselle? Miksi Suomessa ei ole syytä kiirehtiä Natoon ennen Ruotsia ja kuinka vakava uhka Venäjä on tällä hetkellä? Pohdimme myös suomalaisia vahvuuksia maanpuolustuksessa sekä armeijan merkitystä nuorille itselleen ja yhteiskunnalle.

Koska Viitan johtama Upseeriliitto on Akavan jäsenjärjestö, pohdimme myös modernin työmarkkinajärjestön merkitystä ja roolia suomalaisessa yhteiskunnassa. Millaisella asenteella tarvittavia työelämän uudistuksia saataisiin aikaan?


Jakso 3: Sinin kanssa Jan Erola

Ylen aamu-tv:n Jälkiviisaista tuttu Jan Erola on paitsi yhteiskunnallinen keskustelija myös yrittäjä ja toimitusjohtaja. Jan ja Sini ovat tutustuneet toisiinsa eri tilaisuuksien kautta vuosien varrella ja koska juttua on aina riittänyt, oli luontevaa tehdä yhdessä podcast-jakso. Hyvä syy myös houkutella helsinkiläinen käymään Turussa.

Keskustelun ensimmäisenä aiheena on talous ja talouspolitiikassa onnistumisen edellytykset tulevalla hallituskaudella. Jaksossa pohditaan myös uusien ideoiden merkitystä Suomen kasvulle ja elinvoimaisuudelle – miten luovuus saataisiin kukkimaan ja suomalaiset yritykset lentoon?

Koska Erola on viestinnän huippuasiantuntija, jakson loppupuolella ruoditaan median valtaa ja millaisia muutoksia some-aikakausi on tuonut poliittiseen viestintään ja kampanjointiin.

 


Jakso 2: Sinin kanssa Elina Rantanen

Apulaispormestari, FT Elina Rantanen (vihreät) vastaa Turussa hyvinvoinnista ja vapaa-ajan palveluista. Sini ja Elina ovat tehneet vuosia yhteistyötä Turun päätöksenteossa ja erityisen tiiviisti vuosina 2020-2021, kun Elina oli valtuuston ja Sini kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Elina Rantasen kanssa keskustellaan Turkuun liittyvien teemojen lisäksi sote-uudistuksen tavoitteista. Koska molemmat ovat kouluikäisten lasten äitejä, keskitytään keskustelussa erityisesti lapsiin ja nuoriin ja myös vanhemmuuden haasteisiin. Lopuksi pohditaan, millaista on olla ehdokkaana ja mitkä vaali-illat ovat jääneet erityisen hyvin vuosien varrelta kummallakin mieleen.


Jakso 1: Sinin kanssa Kari Häkämies

Maakuntajohtaja Kari Häkämiehen kanssa keskustellaan Varsinais-Suomen ominaispiirteistä ja vahvuuksista ainutlaatuisesta Saaristomerestä korkeatasoisiin yliopistoihin. Miten edunvalvontaa tulisi parantaa, jotta vetovoimamme kasvaisi entisestään?

Koska Häkämies on toiminut 1990-luvulla mm. oikeusministerinä, hänen kanssaan pohditaan myös politiikan tekemisen muutoksia. Mitä hyvää oli menneessä ajassa ja mikä on muuttunut parempaan suuntaan?

Kolmas keskustelunaihe on kirjoittaminen, sillä Häkämies on tehnyt muun ohessa kiinnostavaa uraa rikoskirjailijana. Mikä on paras tapa synnyttää tekstiä ja mikä kirja on ilmestymässä seuraavaksi?