On kysytty raitiotiestä – tässä vastaukseni

Kannatan raitiotietä, mutta VAIN JOS selvitykset ovat riittävän perusteellisia, laskelmat tarkkoja ja vaikutusarviot riittävät. Allianssimallissa kustannusarviot pitävät, sillä lasku ylityksistä lankeaisi hankkeen toteuttajille. Ehdotonta on myös, ettei rakentamista aloiteta ennen kuin valtionrahoitus on myönnetty, kuten muillekin kasvukaupungeille.
Turussa väestönkasvu (40 000–60 000 uutta asukasta vuoteen 2040 mennessä) vaatii toimivia liikennejärjestelyjä kaikilla kulkumuodoilla. Jos uudet turkulaiset joutuvat valitsemaan henkilöauton pääsääntöiseksi liikkumistavakseen, menetämme Turun ja koko ydinkaupunkiseudun valtin sujuvan arjen kaupunkina. Autoilu siis onnistuu jatkossakin, kunhan vaihtoehtoisia tapoja on tarjolla niille, joille ne sopivat.
Jos todetaan, ettei raitiotietä kannata edistää, tulee selvittää bussivaihtoehdon kustannukset ja vaikutukset, kuten kaluston tarpeet, käyttökustannukset, liikennekaistat ja katujen kaivaminen. Mitä vaikutuksia tällä on henkilöautoiluun ja liikenteen sujuvuuteen?
Turussa on aiemmin selvitetty bussivaihtoehtoa. Huhtikuussa 2020 juuri ennen viime kuntavaaleja valtuusto päätti äänin 49–16, että tarkempia suunnitelmia laaditaan raitiotielle. Superbussin tarkempaa selvitystä ei jatkettu, koska kapasiteetti todettiin rajalliseksi aiheuttaen ruuhkia, teknologia epävarmemmaksi ja vaikutukset kaupunkikehitykseen epäselvemmiksi. Raitiotien suunnitelmat ja selvitykset ovat kuitenkin hyödynnettävissä myös bussivaihtoehdon tarkentamisessa.
Viimeisimmän raitiotiepäätöksen teki Vantaa 2023 ja siellä molemmat vaihtoehdot selvitettiin. Näistä selvityksistä saamme tuoretta vertailutietoa, kuten muistakin Turun kokoisista eurooppalaisista kaupungeista. Turussa erityistä huomiota vaativat kaupungin rakenne ja maaperä.
En näe raitiotietä ideologisena kysymyksenä. Nykymaailmaa ohjaavat helposti disinformaatio ja vahvat mielipiteet ilman, että on perustellusti pohdittu kaikkia taustalla olevia näkökulmia. Mielestäni valtuutetun tulee muodostaa kattava kuva päätettävän asian tilasta asiantuntijoita ja olemassa olevaa tietoa hyödyntäen (tutkimukset/selvitykset). Vaikka oma mieli helposti on jotain mieltä, niin päättäjän vastuulla on kestävät päätökset tietopohjaan perustuen.
Olen toiminut raitiotiekysymyksessä, kuten muissakin asioissa, johdonmukaisesti odottaen valmistelusta materiaalit ennen kannan lukitsemista ja päätöstä. Puheenjohtamassani valtuustoryhmässä on käyty aktiivista keskustelua lukuisista hankkeista kauden aikana. On esitetty kriittisiä kysymyksiä valmistelijoille, muotoiltu muutosesityksiä ja saatu siten aikaan parempia päätöksiä. Valtuustoryhmässämme on myös saanut olla eri mieltä – se on vahvuutemme.
Raitiotien osalta useimmat kokoomuksen ehdokkaat kertovat odottavansa selvityksiä päätöksenteon tueksi. Kokoomuksen vaaliohjelmassa linjataan samoin.
Toivottavasti tämä auttaa äänestyspäätöksessäsi.
Sini Ruohonen
Lue myös kirjoitukseni: Arvot kantavat yhteiskuntaamme myrskyn läpi
On kysytty raitiotiestä – tässä vastaukseni