Työterveyshuolto sekä koulu- ja opiskeluterveydenhoito saavat usein kiitosta lyhyistä jonoistaan ja hyvästä palvelustaan. Terveydenhuollon uudistus tuo valinnanvapauden myötä kaikkien väestöryhmien terveyspalvelut tälle viivalle.

Valinnanvapaus mahdollistaa terveydenhoidon tuottamisen uusilla tavoilla. Ei ole kyse vain siitä, mistä paikasta tai kenen tuottamana hoitonsa voi jatkossa hankkia. Kyse on uusien hoitomuotojen ja -tapojen vallankumouksesta.

Kehitystahti nyky-yhteiskunnassa kuten myös terveydenhuollossa on huima ja valinnanvapaudella se voidaan valjastaa meidän kaikkien käyttöön.

Hoitaja voi tehdä kotikäynnin huolehtien asiakkaan kohtaamisesta ja palvelemisesta. Samalla lääkäri voi tehdä osuutensa etänä modernia teknologiaa hyödyntäen.

Terveysbussi, jota muuten kannatti vuoden 2012 vaalien alla jokaisen eduskuntapuolueen puheenjohtaja, kiertää siellä, missä hoitoa tarvitaan. Liikkuva terveysasema mahdollistaa joustavuuden ja tuo palvelut asiakkaiden luokse.

Verkossa chatit ja videoyhteydet palvelevat niitä, jotka kokevat saavansa tarpeisiinsa vastaavan hoidon ja avun päätelaitteen avulla, ajasta ja paikasta riippumattomina.

Erityispalveluita tarvitseva voi jatkossa henkilökohtaisella budjetilla saada uusia, elämänlaatua parantavia palveluita, joita julkisella puolella ei nyt edes tuoteta.

Yksityinen, julkinen ja kolmas sektori mahdollistavat yhdessä alati kehittyvät palvelut. Uusien palvelumuotojen rinnalla terveydenhoitoa saa edelleen paikan päällä, tutusta paikasta, jos niin haluaa. Sinä saat valita.

Hienointa on, että hoitoa voidaan vihdoin kehittää ketterästi, kustannustehokkaasti ja siten, että asiakkaalla eli suomalaisella veronmaksajalla on vapaus valita palvelunsa, parhaimpien joukosta.

Kannanotto on kirjoitettu yhdessä Turun Kokoomuksen kuntavaaliehdokas Alexis Vartiaisen kanssa. Kirjoitus julkaistiin Turun Sanomissa 7.4.2017

Sinä saat valita