Näin äänestät Varsinais-Suomen aluevaaleissa

Suomessa toimitetaan nyt ensimmäistä kertaa aluevaalit. Uusien päättäjien valinta tehdään sote-uudistuksen vuoksi – alueelliseen hallintoon tarvitaan vaaleissa valitut edustajat.

Varsinais-Suomi on yksi maan 21:stä uudesta hyvinvointialueesta ja myös yksi yhtenäinen vaalipiiri, jossa aluevaaleissa äänestetään.

Vaalipiiriin kuuluu maakunnan kaikki 27 kuntaa. Ehdokkaat ovat samat koko alueella eli äänestää voi myös muita kuin oman kotikuntansa ehdokkaita – samoin kuin eduskuntavaaleissa.

Varsinais-Suomen uudessa aluevaltuustossa on paikkoja 79. Vertailun vuoksi esimerkiksi Turun kaupunginvaltuustossa paikkoja on 67.

Kyseessä on listavaali eli sama vaalitapa kuin kunta- ja eduskuntavaaleissa. Koko listan (98 ehdokasta) keräämä äänimäärä ratkaisee ryhmän paikkamäärän. Kokooomuksella on Varsinais-Suomessa vaaliliitto eli yhteinen lista RKP:n kanssa.

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 12.1.2022 ja päättyy tiistaina 18.1.2022.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Vaalihuoneistot sulkeutuvat tuolloin klo 20. Oman äänestyspaikan, joka määräytyy osoitteen mukaan, löydät postitse tulleesta ilmoituksesta.

Jotta voit äänestää, tarvitset mukaasi henkilöllisyystodistuksen. Eli postitse saapunutta ilmoitusta äänioikeudesta ei tarvita mukaan.

  • Varsinais-Suomen Kokoomuksen ehdokkaat: https://www.kokoomus.fi/aluevaalit/alueet/varsinais-suomi/
  • Varsinais-Suomen Kokoomuksen aluevaaliohjelma: https://www.varsinaissuomenkokoomus.fi/files/2021/12/AluevaaliohjelmaVSKOK.pdf
  • Kokoomuksen aluevaaliohjelma: https://www.kokoomus.fi/kokoomuksen-aluevaaliohjelma-2022/

Vaalikoneista tukea äänestyspäätöksen tekemiseen:

On tärkeää äänestää – vaikuttamisen mahdollisuutta kannattaa käyttää!

 

Sini Ruohonen

P.s. Kuva liittyy asiaan. Tammikuussa kannattaa hiihtää ja äänestää.

Varsinais-Suomen latukartta:

Lyhyttä ja pitkää, mäkistä ja tasaista – katso Varsinais-Suomen hiihtoladut kartalla

 

Näin äänestät Varsinais-Suomen aluevaaleissa
Merkitty: