Ennen kuin päätämme, millä kakku täytetään, ja miten palaset on syytä maistajille jakaa, on onnistuttava leipomaan kuohkea ja mehukas pohja.

Palvelujen säilymisestä ollaan perustellusti huolissaan, kun veronmaksajien määrä vähenee suhteessa niihin, jotka eniten palveluja tarvitsevat. Leikkaaminen ei tule kysymykseen, sillä haluammehan kunnioittaa ikäihmisiä ja rakentaa lapsillemme tulevaisuutta. Kakku siis joka tapauksessa tarvitaan, sillä syöjiä riittää.

Verotulojen kokonaispottia, joilla palvelut turvataan, on kasvatettava houkuttelemalla Turkuun uusia asukkaita. He ovat työikäisiä ja -kykyisiä ihmisiä, jolloin suurin potentiaali on kaupungin 30 000 korkeakouluopiskelijan joukossa. Koska kaupunkimme on infrastruktuuriltaan, sijainniltaan, kooltaan, palveluiltaan ja asumiskustannuksiltaan jo nyt varsin vetovoimainen, jää ainoaksi syyksi siirtyä Turusta muualle se, ettei täällä ole tarjolla työtä. Kakkupohjan tekoon on olemassa vispilät, kipot ja mitat.

Uusia työpaikkoja luovat yritykset. Turku tarvitsee sekä uusia että jo olemassa olevia kasvavia yrityksiä. Yritysmyönteisyyttä on mitattu eri kaupungeissa, jolloin erinomaisia tuloksia ovat saavuttaneet mm. Raisio, Kaarina ja Lieto. Näissä kaupungeissa menestyksen salaisuus piilee joustavassa ”asiakaslähtöisessä” kaavoituksessa sekä toimivassa hallinnossa. Jälkimmäinen on tarkoittanut käytännössä sitä, että apua tarvitseva nykyinen tai tuleva yrittäjä tietää, että hänen kysymykseensä perehdytään viipymättä. Kakkupohjaa ei kannata keksiä uudelleen – naapuri haluaa varmasti muidenkin kokeilevan herkullista reseptiään.

Turun kokoisella kaupungilla on mahdollisuuksia lisätä yritysmyönteisyyttä monin keinoin. Juuri keskustakuvan vallanneet Putiikkiviikot ovat loistava taidonnäyte Turun kaupungin, pk-yritysten ja Turun AMK:n yhteistoiminnasta. Innovatiivinen yhteistyö onkin valttikortti, jota Turussa voisi käyttää paljon rehvakkaammin. Muita yrityselämää elävöittäviä toimia, joihin kaupunki pystyy vaikuttamaan, on esimerkiksi palvelusetelien käyttöönotto, ostopalvelujen lisääminen, tutkimus- ja kehitystyön tukeminen sekä yrittäjien kuuleminen. Lisätään kakkureseptiin ripaus omia mausteita ja muistetaan, ettei taikinaa saa kiusata liikaa.

Tiivistettynä palvelujen järjestäminen edellyttää siis seuraavien tosiasioiden tunnustamista: 1) Palvelut tarvitsevat verotuloja. 2) Verotuloja kasvatetaan lisäämällä veronmaksajien määrää Turussa. 3)Nuoret pätevät aikuiset haluavat asua Turussa, jos täällä on töitä. 4) Työpaikkoja synnyttävät uudet ja kasvavat yritykset. 5) Turun kaupungin pitää olla elinvoimainen kasvualusta yrityksille.

Paistoaika oli juuri oikea ja kakku onnistui. Laitetaan väliin ainakin tuoretta omenahilloa, ja jaetaan siitä reilut palaset kaikille turkulaisille. Kelpaisi varmasti muillekin.

Kirjoitus julkaistiin Turun Sanomissa lukijan kolumnina 15.10.2012.

Hyvinvoinnin kakku