Mistä rahat? Eläkeikää nostettava nopeasti

Voittaisiko vaaleissa, jos lupaisi kaikille, mitä toivotaan? Tämä kysymys tuli mieleeni, kun osallistuin vanhustenhoitoa käsittelevään keskustelutilaisuuteen.

On edesvastuutonta kertoa vaalien alla, kuinka hoitajien palkkoja nostetaan, omaishoitajille maksetaan enemmän korvausta, tiloja rakennetaan ja korjataan sekä liikunta- ja kulttuurielämyksiin panostetaan. Tällainen oli vaalipaneelin yleismeininki.

Pelkään pahoin, että samoin luvataan lapsille pienemmät ryhmäkoot, lisää opettajia, työttömille korkeampaa toimeentulotukea, korotuksia opintotukiin, panostuksia lumenauraukseen tai mitä sitten missäkin paneelissa kysytään ja pyydetään.

Vastuuttomia näistä lupauslistoista tekee se, että koskaan ei kysytä, miten saadaan rahat. Kysymys on oleellisempi ehkä nyt kun koskaan, sillä huoltosuhde heikkenee eli avun tarvitsijoiden määrä tulee kasvamaan entisestään roimasti seuraavien vuosikymmenten aikana.

Helppoja vastauksia ei ole

Yritystuet verohelpotuksineen on suosittu leikkauskohde. Varmasti siellä on karsittavaa, mutta samaan aikaan on riskinä, että yritykset suuntaavat ulkomaille ja silloin meillä on entistä vähemmän työpaikkoja ja verotuloja. Tällöin huoltosuhteen epätasapaino vain kasvaa.

Aika monesti maahanmuutto esitetään myös tarpeettomana kulueränä. Täyttä populismia. Maahanmuuttajia nimenomaan tarvitaan lisää, jotta hoitotyöhön ja muuhunkin saadaan useampia käsipareja. Koulutusperäinen maahanmuutto on ratkaisu.

Eläkeikää nostettava

Ehdotin eilisessä paneelissa eläkeiän nostoa. Se pitäisi hyvin pian olla 70. Ja sitä pitäisi nostaa tasaisesti sitä mukaa kun elinajaodotteet nousevat.

Nyt monet seniorit tekevät tärkeää vapaaehtoistyötä, mutta oikeasti olisi sekä tekijöiden että yhteiskunnan kannalta reilua, että työkykyiset ihmiset olisivat palkkatöissä niin pitkään kuin mahdollista.

Eläkeiän nosto on haaste sekä meille keski-ikäisille työntekijöille että yrityksille. Olemmeko valmiit tekemään pidempään töitä? Olemmeko valmiit työllistämään myös iäkkäämpiä kansalaisia? Paljon on kiinni asenteistakin.

 

Mistä rahat? Eläkeikää nostettava nopeasti