Kestävällä kasvulla ja taloudenpidolla huolehditaan turkulaisten hyvinvoinnista ja palveluista

Talousarviopuhetta ei voi aloittaa muuten kuin toteamalla, että onpa budjetin laatiminen omalla tavallaan aina kuinka hankalaa tahansa ja miten vaikeat olosuhteet ovatkaan, onneksi sitä saa tehdä Turussa tässä upeassa ja ainutlaatuisessa Suomen vanhimmassa kaupungissa ja maailman kauneimman saariston pääkaupungissa.

Otsikoimme omat talousarviotavoitteemme yllä olevan otsikon mukaisesti. Tavoitteemme löytyvät kokonaisuudessaan Turun Kokoomuksen sivuilta.

Kaupunkilaisten hyvinvointi ja kaupungin kasvu nivoutuvat yhteen. Mitä enemmän meillä on työpaikkoja, yrityksiä, opiskelijoita, asiantuntemusta ja osaamista, sitä enemmän kaupungilla on mahdollisuus tarjota laadukasta koulutusta ja monipuolisia palveluja asukkailleen.

Kasvun avaimista on tässä budjetissa huolehdittu – kasvua tuottavista investoinneista huolehditaan ja kaupunki toimii uskottavana ja ennen kaikkea itseensä uskovana alustana monenlaiselle toimeliaisuudelle.

Ryhmämme suhtautuu vuoteen 2024 kasvun näkymien osalta suhdanteet huomioiden optimisesti, mutta tunnistamme ja tunnustamme myös talouden realiteetit. Olemme tyytyväisiä siihen, että alijäämää ei paisutettu eikä verotusta neuvotteluissa kiristettyjä.

Säästökohteita löysimme hyvin ilman ristiriitaa pormestariohjelman kanssa. Oli ylipäätään tärkeää, että laaja taloussopu löytyi eri ryhmien välille – osoitimme yhdessä vastuunkantoa ja johdonmukaisuutta. Päätöksenteko toimii Turussa hyvin ja kiitos siitä tämän salin sopimusryhmille.

Miksi terve talous on kaiken perusta?

Taloudellisesti vakaa ja elinvoimainen kaupunki pystyy edistämään kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä tarjoamalla palveluita vauvasta vaariin.

Asukkaiden hyvinvointiin vaikuttavat myös erilaiset asuinympäristöt sekä luonnon ja kulttuurin saavutettavuus. Turku houkutteleekin Saaristomeren kauneudella, ainutlaatuisella historiallaan ja kiehtovalla kulttuuritarjonnallaan. Olemme tällä kaudella panostaneet nimenomaan kulttuuriin, josta osoituksena esimerkiksi loistava Fuuga, joka rakentuu Aurajokirantaan.

Turun vetovoimatekijöitä ovat myös sen kansainvälisyys ja vahva korkeakouluverkosto, jonka ansiosta Turku on osaamisen keskus. Ei ole ehkä ainoastaan kaupungin ja kaupunginvaltuuston ansiota, että Turun yliopisto on noussut piikkipaikalle hakijatilastoissa. Mutta onhan tässä kaupungissa tunnelmaa ja elämää, joka onneksi vetoaa nuoriin, tulevaisuuden osaajiin.

Opiskelijakaupungin pohjatyö tehdään kuitenkin varhaiskasvatuksessa ja kouluissa. Siksi tässä budjetissa on kiinnitetty huomiota yhä vaikuttavampiin lasten ja nuorten palveluihin ja varmistettu tilatarpeet eri puolella kaupunkia.

Sananen seudullisuudesta

Turku on ylittänyt 200 000 asukkaan rajapyykin tänä vuonna ja koko kaupunkiseudulla asukkaita on jo yli 340 000. Kasvu näkyy kaikessa kaupungin päätöksenteossa, ja sen tulee olla kestävää taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön näkökulmasta.

Ihmiset eivät elämässään tunnista kuntarajoja ja siksi on tärkeää, että työssäkäynti, asiointi ja vapaa-ajan menot onnistuvat kaupunkiseudun sisällä sujuvasti.

Tässä talousarviossa on kirjattuna tavoite lisätä seudullista yhteistyötä muun muassa liikuntapaikkarakentamisessa sekä koulutuksen järjestämisessä.

Turku on keskuskaupunkina kuskin paikalla siinä, kun rakennamme koko kaupunkiseudun yhteistä tulevaisuutta. Sotea jo hoidetaan ja työllisyyttä aivan kohta uudenlaisilla vastuilla.

Meillä turkulaisilla on vastuu lisätä tiedonvaihtoa, jakaa näkemyksiä ja toimia luottamusta herättäen koko kaupunkiseudun hyväksi.

Talousarvion laatiminen ja siitä neuvotteleminen on työtä kaupunkilaisten hyväksi

Ei eletä velaksi lastemme ja lastenlastemme rahoilla, vaan tehdään valintoja siitä, mikä on järkevää ja kestävää pitkällä aikavälillä. Pidetään huolta kasvusta, kerätään veroja vain se mitä välttämättä tarvitaan ja käytetään yhteiseksi kerättyjä rahoja vastuullisesti.

Yhteistyö ja yhteishenki on tärkeää – tässä salissa osoitamme kaupunkilaisille, että yhteisiä asioita hoidetaan sopien eikä repien. Yhteistyöllä hoidetaan myös asukkaiden osallistamista ja järjestöjen kuuntelemista. Yritykset ja niiden kanssa tehtävä sujuva ja myönteinen yhteistyö on aivan oleellinen kaupungin menestystekijä.

Ollaan rohkeita. Uskalletaan olla edelläkävijöitä ja uskotaan itseemme. Turussa kaikki on mahdollista, jos vain niin päätämme.

Sini Ruohonen

Puheena Turun kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.11.2023 talousarviokeskustelussa

Kestävällä kasvulla ja taloudenpidolla huolehditaan turkulaisten hyvinvoinnista ja palveluista
Merkitty: