Saaristomeri. Kuva: Shutterstock / Verkkouutiset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joskus tärkein ympäristönsuojelukohde on lähempänä kuin ymmärrämme. Se voi olla käsinkosketeltava, avautua silmiemme edessä. Se voi olla somen jatkuvassa kuvavirrassa ja monien lomasuunnitelmissa.

Ehdotan, että ainutlaatuinen Saaristomeremme olisi Suomen lähivuosien merkittävin luontokohde, jonka laitamme jälleen puhtaaseen kuntoon.

Kansallinen ja kansainvälinen ratkaisu tarvitaan

Saaristomeri on tunnistettu koko Itämeren alueella yhdeksi saastuneimmaksi paikaksi. Kansallisaarteestamme on tulossa kansallinen häpeäpilkku ellemme ryhdy toimeen heti.

Vaikka saaristomeri sijaitsee maantieteellisesti Lounais-Suomen alueella, on saaristo täysin uniikkina ympäristönä kansallisen lainsäädännön ja toimeliaisuuden armoilla.

Ei ole olemassa yhtä yksittäistä ratkaisua saariston pelastamiseksi vaan tarvitaan monia lainsäädännöllisiä ja toki myös julkista rahaa vaativia toimenpiteitä. Ravinteiden käyttöä tulee vähentää, valumia tulee kerätä vedestä, biovoimalalle on tarvetta, kotimaista kalansyöntiä on lisättävä ja kiertotalousajattelu pitää omaksua lähtökohdaksi.

Tilanteen ratkaisemiseksi on esitetty monia konkreettisia keinoja, joiden toimeenpano edellyttää ministeriöiden välistä yhteistyötä. Lisäksi tarvitaan EU:n panostuksia.

Kyse on sekä elinkeinoista, taloudellisesta kannattavuudesta, ruuantuotannosta, matkailusta ja itseisarvona puhtaan luonnon turvaamisesta tulevillekin sukupolville.

Maailman kauneimman saariston pääkaupunki

 Turusta tekevät ainutlaatuisen kaupungin merellisyys ja historiallisuus. Meri on alueen asukkaille virkistystä ja rauhoittamista tuottava elementti. Se on kuitenkin myös kansainvälisen tason matkailuvaltti – mutta vain puhtaana. Emme voi houkutella tänne turisteja, jos saaristomeri ei ole uintikelpoinen.

Monille turkulaisille ja varsinaissuomalaisille saaristomeri on läsnä päivittäisessä elämässä. Merinäköala kodista miellyttää, luontoretket suuntaavat Aurajoen varteen tai saaristomeren rannoille kaikkina vuoden aikoina. Veneily ja mökkeily maistuvat vapaa-ajalla.

Saaristolaisuus näkyy turkulaisessa designissa ja ruokakulttuurissa. Paljon suositaan lähiruokaa ja tuodaan makuja saaristosta turkulaisiin kauppoihin ja ravintoloihin.

Turku on kaupunkistrategiassaan tunnistanut saariston merkityksen vetovoimalle. Kun pystymme tarjoamaan kaupungin asukkaille ja vierailijoille ainutlaatuisia luontokokemuksia, voimme erottautua kaikista muista maailman paikoista. Voimme olla maailman kauneimman saariston pääkaupunki.

Tuumasta toimeen

Tavoitteesta – ainutlaatuisen saaristomeren suojelutarpeesta ja puhdistamisesta – on helppoa löytää yksituumaisuus. ”Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri” piti webinaarin (linkki) tästä tärkeästä aiheesta. Ministereiden tietotaso aiheesta oli kovalla tasolla – faktat selvästi hallussa ja innostusta aiheeseen havaittavissa. Hyvä!

Keinoistakaan ei ole erimielisyyttä. Kaikki vaikuttavat tietävän, että toimintaa tarvitaan nyt. Kuten ministeri Saarikko tiivisti, projektin edistäminen vaatii aikaa, energiaa ja resurssia. Ratkaisuun on tartuttava heti. Lopulta on kyse poliittisesta päätöksentekokyvystä.

 

Ainutlaatuinen saaristomeri