Turun Tiedepuiston kärkihanke esiteltiin 4.12. kaupunginhallitukselle. Kupittaan ja Itäharjun alueelle laadittu ”masterplan” on visio vuoteen 2050. Suunnitelmat sisältävät 10 000 uutta työpaikkaa, 20 000 uutta asuntoa, miljoona neliötä rakentamista ja usean miljardin euron investointimahdollisuuksia.

On ainutlaatuista, että näin läheltä kaupungin keskustaa löytyy paikka kehityshankkeelle, jossa mittaluokka on kansainvälisestikin merkittävä.

Alueen sijainti kaupungin keskustan lähellä, yliopistojen ja sairaalan kupeessa luo mahdollisuuden luoda houkuttelevan asuin- ja työssäkäyntialueen. Tunnin junalla kokonaisuus kytkeytyy Helsinkiin ja koko pohjoiseen kasvukäytävään.

Kaupungin yhteistyöedut korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kanssa näkyvät konkreettisesti tällä alueella. Eri näkökulmat on otettu huomioon hyvin jo suunnitteluvaiheessa.

Kupittaa-Itäharjun alueesta voidaan tehdä Turun kruununjalokivi. Siellä kohtaavat uusi teknologia, terveysosaaminen, opiskelu ja huippututkimus, liikkumisen innovaatiot ja elämykset. Korkeaa ja älykästä rakentamista ekologisilla kriteereillä.

Erityistä huomiota alueen jatkosuunnittelussa pitää kiinnittää sujuvaan liikkumiseen ja viihtyisyyteen. Saavutettavuudessa tulee käyttää rohkeasti moderneja joukkoliikenteen muotoja, kuten robottiautoja. Viheralueet ja viherrakentaminen lisäävät alueen houkuttelevuutta.

Turun seudun kasvu tarjoaa nyt ennennäkemättömiä mahdollisuuksia.

Päätöksentekijöiden rohkeus ratkaisee, kuinka kaupunki kehittyy lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

 

Kirjoitus on yhteinen kaupunginhallituksen jäsen Niko Aaltosen kanssa. Se on julkaistu Turun Sanomissa 9.12.2017.

Tiedepuisto on Turulle ainutlaatuinen mahdollisuus